Topplederbloggen!

50 er det nye 40 - også som toppleder

Av Siw E. Seland, Head of AS3 Executive

Ifølge livstils- og motemagasinene er 50 det nye 40. Vi er i bedre fysisk form, vi lever sunnere og lenger, og pensjonsalderen forventes i de kommende årene å settes ytterligere et hakk opp. Men hvordan forholder arbeidsmarkedet seg til alder? Og hva skal vi være oppmerksomme på?

For ikke så lenge siden ble en av våre kandidater «aldersparkert» under et møte med en headhunter:

«Headhunteren fortalte meg at kunden hans hadde studert CVen min og funnet all kompetanse han lette etter. Men da han så alderen min, valgte han heller å satse på en yngre kandidat. Jeg er 54 år.»

Det kan virke sjokkerende, men er på ingen måte enestående. Jeg hører fra tid til annen andre eksempler på at alder er avgjørende. Den magiske aldersgrensen på 50 år har det med å veie for tungt på vektskålen, selv når krevende toppstillinger skal bemannes.

Eksempelet er naturligvis forenklet og må ikke oppfattes som en generell tendens, men det er verdt å være oppmerksom på at alder kan spille en rolle. Noen steder blir et «50+» på CVen oversatt til «dyr å lønne», «lite fleksibel» og «mett på ambisjoner». Så hva gjør man?

Her får du noen gode råd fra AS3 Executive:

 • La være å dømme deg selv som uaktuell fordi du har hørt at ingen ønsker å ansette folk som er rundet 50 år. Det blir rett og slett feil. Du kan komme i en situasjon som nevnt ovenfor, hvor det tar lengre tid å få jobb. Men faktum er at 70 % av Executive-kandidatene vi har i Outplacement-programmer er 50+, og 98 % er i jobb igjen innen ett år.

 • Se deg selv i speilet. Likner du på en som er rett før pensjonsalder? Ikke? Sørg for å holde deg i form slik at du alltid fremstår presentabel. Du bør også holde deg faglig oppdatert på trender og utvikling innenfor ditt fagfelt – og vær sulten på utfordringer. Med din driv og holdning skal du demonstrere et engasjement som sier at du er et moderne menneske – og at du har 15 til 20 gode år i deg på jobbmarkedet.

Les også: Oppsagt som toppleder – vær kritisk overfor din Executive Outplacement-leverandør

 • Du skal være bevisst på fordelene ved alderen din slik at eventuelle ulemper ikke får lov til å dominere. Hvordan var du da du var 20, 30 eller 40 år gammel? Lag en sammenlikning med hva du i dag kan gi en ny arbeidsgiver som kollega, leder eller sparringspartner.
  • Du vil garantert finne eksempler på at du er både mer moden, velbalansert, kunnskapsrik, forståelsesfull og konstruktiv enn tidligere. At du har mer erfaring er selvfølgelig udiskutabelt. Jeg vil tro at din private situasjon og familiære forhold tillater større reiseaktivitet. Du er sikkert også mer fleksibel med tanke på arbeidstider, som i dag kan være uforutsigbare i et arbeidsmarked der vi ofte trenger å være i dialog med kolleger i andre tidssoner.
 • Se gjennom CVen din. Hvis du, slik som jeg, mener at alder ikke er det viktigste når en stilling skal besettes, så dokumenter i CVen din at du trives med omstilling og endringer. På den måten går du mot fordommene om at man «gror fast» med alderen.
  Vi vet alle at de fleste bransjer er i hurtig endring. Derfor er det å være forberedt på en omstilling blitt en egen ferdighet. Når vi skal beskrive karrieren vår, er det nesten alltid eksempler på at man har tatt del i store endringsprosesser. Så sørg for å gjøre det synlig.
 • Ikke sats alt på en styrekarriere. Jeg møter fra tid til annen kandidater som har rundet 50 år, og som har bestemt seg for at det nå er tid for en karriere som styremedlem. Her bør du være oppmerksom på at:
  • Styrearbeid er noe du skal kvalifisere deg til, og det kan være relevant å begynne med et par verv underveis i karrieren
  • Veien til styrerommet går via lederposisjonene
  • Det skal en god del styreverv til for at man skal kunne leve av det alene!

Jeg håper at du og andre kan få nytte av AS3 Executives betraktninger. Husk at det er fortrinn ved alle aldere. I dag roper markedet etter kvalifisert arbeidskraft, og det er all grunn til å vise headhuntere og virksomheter at 50+ er et pluss og ikke et minus.

 

les mer om våre tjenester
Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev