Topplederbloggen!

Skiskytterlegenden Raphaël Poirée: Sparringspartnere er gull verdt!

-Skrevet av Bernt Roald Nilsen

En sparringspartner eller coach er helt nødvendig for en toppidrettsutøver som vil bli best. Jeg tror det samme gjelder toppledere. Han er vanligvis ikke en mann av store ord, men er ikke i tvil når det gjelder coaching.

Du selv som tar valget

– De fleste topputøvere i dag har en coach. Et menneske å snakke med om de valgene du må ta. En å stole på. Samtalene gir deg hjelp til å ta valgene du er i tvil om, de utfordrer deg til å utfordre deg selv. Det er selvsagt du selv som til syvende og sist tar valget. Jeg er ikke i tvil om at toppledere har samme nytte som toppidrettsutøvere av slike samtaler, sier Raphaël Poirée. Han vet hva han snakker om, han brukte selv en coach, eller mentor, og det var ingen hvem som helst …

Poireés hemmelige coach

I OL i Grenoble i 1968 tok franskmannen Jean-Claude Killy tre alpine olympiske gull på hjemmebane, og ble Frankrikes store helt. Før lekene herjet han i verdenscupen, men så la han opp, flyttet til Geneve og gjorde karriere i næringslivet. Senere var han president i Tour de France i ti år og visepresident for vinter-OL i Albertville. Han er også medlem av IOC. Men først og fremst er han elsket fordi han hadde bena på jorda til tross for suksess i idrett og næringsliv, og blir betegnet som en klok, reflektert person. Det var mennesket Killy Raphaël Poirée kontaktet når det skulle presteres.

Ikke nødvendigvis psykolog

– Jean Claude Killy er en helt vanlig mann, men har egenskaper som gjør at jeg lytter. Du kan, men trenger ikke, være psykolog for å være coach. I toppidretten er det ikke lenger mulig å ta alle valgene på egen hånd, du må ha noen å sparre med. Da Liv Grete og jeg var aktive på toppnivå, hadde vi nytte av hverandres råd og tips. I dag er marginene små og støtteapparatet så stort at du trenger én person du kan lufte ideer og tanker med uten at vedkommende sier akkurat hva du skal gjøre. Det samme gjelder toppledere, sier Poirée.

Det finnes ingen snarveier

– Som toppleder kreves det at du har oversikt. At du følger med i utviklingen i bransjen. Delegerer oppgaver. Stoler på folk. Tar de rette avgjørelsene. Sist, men ikke minst: At du ikke er redd for å ta feil. Og lærer av feilene dine. Det finnes ingen snarveier til suksess. Ha en plan, og følg planen. Ikke gå rundt utfordringene, men tvers gjennom, sier Poirée. – Toppledelse innebærer mange valg, og valg innebærer risiko. Likheten med toppidrett er slående.

Spennende, kontrastfylt liv

Han har levd et liv der opplevelsene har satt spor. Ikke bare de 17 VM-medaljene, 3 OL-medaljene og 103 pallplasseringene i Verdenscupen. Også farens forsvinning da han var barn, og ulykken med ATV, da han var millimetere fra å bli lam og trente seg opp igjen ved å fokusere som en toppidrettsutøver. Han ga seg på topp for ti år siden, da var han far til tre jenter. Det ville vært egoisme å fortsette, sier han selv. Senere har han vært trener for landslag og arbeidet for kurs- og konferansesenteret Skjelbreid Poirée i Hålandsdalen. For tiden er han ansatt i vestlandsfirmaet Vassbakk & Stol.

 

Coaching og sparring hos AS3 Executive

FAKTA

  • Raphaël Poiré har 17 VM-medaljer, 3 OL-medaljer og 103 pallplasser i World Cup.
  • Han brukte Jean-Claude Killy, som tok tre OL-gull Grenoble i 1968, som coach.
  • En coach er én person du kan lufte tanker med uten at han/hun sier hva du skal gjøre.
  • Poirée: Ha en plan, og følg planen. Ikke gå rundt utfordringene, men tvers gjennom.
  • Skiskytterlegenden Raphaël Poirée: En vanlig mann med en unormal tankegang.
Foredragsholder Raphael Poiree
”Likheten mellom toppidrett og toppledelse er slående” RAPHAËL POIRÉE
Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev