Topplederbloggen!

Executive outplacement Er du klar for å finne din nye jobb?

-skrevet av Bernt Roald Nilsen, journalist

Du er hjemme. Alene. Uten jobb. Uten et sted å gå til hver eneste dag. Du har bare deg selv. Nå kommer ikke jobben til deg. Nå må du finne jobben.

Du har kanskje mer enn nok med deg selv akkurat nå. Men la oss starte forsiktig, ta det skritt for skritt. Fra du bestemmer deg for å finne jobben til du sitter i intervju. Fra du har forstått at du må begynne på nytt og nullstille din egen bevissthet. Til du har funnet ut hvem du er, og er bevisst på hva du har fått til. Klar for å dra ut og finne jobben?

Åpen søknad

La oss starte med å sjekke nettsidene til bedriftene som interesserer deg. Det er smart å gjøre seg kjent med bedriften, og mange bedrifter legger også ut jobbannonser på sitt eget nettsted. Kanskje sender du en åpen søknad til bedriften for å gjøre arbeidsgiver oppmerksom på at du er der ute? Det er smart å finne ut hvem som er beslutningstakere i forhold til nye ansettelser, og du bør også ringe rekrutteringsansvarlig og presentere deg. Hele poenget er å være i gang ifølge rådgiver i AS3 Executive, Mikael Hole.

Hodejegerne

Hodejegerne er et kjent innslag i den jungelen du nå beveger deg ut i. De rekrutterer ofte på vegne av sine klienter til de litt tyngre lederstillingene i arbeidsmarkedet. Ofte er søkene noe diskret og blir ikke annonsert. Det finnes flere mindre hodejegerselskaper som rekrutterer til tyngre lederstillinger, blant annet ISCO Group, Egon Zehnder og Backer & Skeie. For deg som har lang arbeids- og ledererfaring er Adecco Select og Experis Executive Search også helt sentrale selskaper, ifølge Hole. 

Registrer deg

Du bør registrere deg på de mest relevante hjemmesidene til hodejegerne; her kan du legge inn din egen CV som åpen søknad. På jobbsiden til LinkedIn og DN finner du også relevante stillingsannonser, og her kan du registrere deg. Du kommer nok ikke utenom å registrere deg som jobbsøker på Finn.no, mange rekrutteringsselskaper og bedrifter søker kandidater der. Å kontakte rekrutteringsselskap er også en viktig del av det å finne en ny jobb. Gjør deg kjent med rekrutteringsselskapet ved å sjekke nettsiden deres. Deretter registrerer du deg og tar kontakt med beslutningstakere i det aktuelle selskapet, sier Hole.

Dynamisk søknad

Tiden er inne for å skrive søknad. Du søker på stillinger du er motivert for. Og husk at det er ikke bare bedriften som skal vurdere deg. Du skal også vurdere bedriften. Søknaden din skal umiddelbart skape interesse, være kort og informativ, og vise frem dine kvalifikasjoner for å utføre jobben. Du forteller hvorfor du er rett person, og hva som er din motivasjon. Stilen må være formell, men ikke tørr og kjedelig. Søknaden skal være skreddersydd bedriften som du søker jobb hos. Du lager ikke en standard søknad og sender kopier i øst og vest. Du setter deg seriøst inn i selskapet du er interessert i, og bruker den kunnskapen helt spesifikt når du skriver søknaden. 

En bra huskeregel: En søknad er dynamisk og skreddersydd den enkelte bedrift. En CV er statisk og skal ikke endres. 

Strukturert intervju

Så kommer beskjeden: Du innkalles til et intervju. Nå er den berømte nullstillingen viktig, og intervjueren vil helst møte deg i øyehøyde. Du er ikke lenger direktør, du er jobbsøker, og må vise hva du har gjort, hva du kan og hvem du er. Du kan forvente et annet intervju enn da du for mange år siden fikk den første lederstillingen. Strukturerte intervjuer. Faste spørsmål. Lik behandling. Ingen favorisering, uansett karriere. Et fast strukturert intervju gjør det lettere for selskapet å sammenlikne søkerne, men type spørsmål kan variere fra bedrift til bedrift. Du må ha gjort hjemmeleksen om grundig research vedrørende den aktuelle stillingen og bedriften. Være fysisk og psykisk forberedt. Med andre ord: Ta intervjuet på alvor. 

Den rette ballasten

Noen spørsmål er likevel gjengangere: Kan du gå gjennom din egen CV? Hvorfor søker du på denne stillingen? Hvorfor er så du rett person? Fortell om noe du har lyktes med? Hvordan vil du beskrive deg selv? Hvordan vil andre beskrive deg? Hvordan håndterer du konflikter? Hva forventer du å få i lønn? Hvor er du om fem år? Gjennom troverdige svar og positiv opptreden skal du skape interesse for ditt kandidatur, dine kvalifikasjoner og erfaringer. Du er et produkt du skal selge, og salg er ikke alltid like enkelt. Både form og innhold er viktig. Både fortid og fremtid aktuelt. Du skal fylle et oppdrag, fortelle omverdenen at du har den rette ballasten. Så enkelt – og akkurat så utfordrende – er det å få en ny og spennende jobb. 

Les mer om executive outplacement - jobbrådgivning for toppledere

Mikael Hole

Rådgiver i AS3 Executive
Mikael hole på linkedin