Topplederbloggen

tiden Mellom to jobber - Kan være gull verdt

-skrevet av Bernt Roald Nilsen, journalist 

Den ene dagen er du Head of Risk Management i LEGO Group. Den neste står du uten jobb. Hva gjør du da?

Sommeren 2017. Rico Ferrarese står midt i en spennende karriere i LEGO Group. Han er høyt og lavt. Deltar i alle mulige konstellasjoner. Livet er en virvelvind, Rico er alltid på farten, fra sitt hjem i Norge til Danmark, videre til Kina, til England, og så til USA. Når omstrukturering rammer LEGO, og organisasjonen skal slankes, må mange ansatte takke for seg. En av dem er Rico, som før han var leder i LEGO med strategiske endringer og risikostyring som spesialfelt, var offiser i det danske forsvaret.

Hva skjedde, Rico?

Så plutselig lyset

Gjennom forhandlinger i Danmark fikk jeg tilbud om å delta i Outplacementprogrammet til AS3 Executive i Norge. I utgangspunktet ville jeg først bare kose meg, og etter hvert være konsulent i mitt nye liv. Slik gikk det ikke. Niels G. Pettersen i AS3 Executive tente mitt indre lys, og jeg så plutselig muligheten for en ny karriere hjemme i Norge. Jeg jobbet med mange forskjellige ting i programmet, og etter hvert ble jeg klar for å gyve løs på et nytt steg i karrieren min. Jeg utvidet nettverket, ble kontaktet av en hodejeger, og opplevde flere avslag. Men, plutselig satt jeg ansikt til ansikt med Bård Eker, gründer og toppsjef i et superspennende selskap!

En sjelden kombo

Det skulle vise seg at Rico fikk god bruk de verktøyene han hadde brukt i programmet. Hvem er du? Hva vil du? Hva kan du? Hva har du fått til? Hva er din verdi, og hva kan du tilføre? Å trene på intervju. Å målrette CV’en. Å utnytte dialogens muligheter. Å innse at du starter helt på nytt. Når sjansen i Eker Gruppen kom, grep Rico den med begge hender, selv om han ikke visste hva han gikk til. Han visste heller ikke at han skulle jobbe sammen med et menneske som var både engasjerende og inkluderende. Men én ting hadde Rico lært i sin karriere:

Ydmykhet og glød er en sjelden, men svært verdifull kombo.

Egen lykkes smed

AS3 Executive kan by på et miljø og en kompetanse der du henter inn deg selv og får kontroll over den situasjonen du har havnet i, men du må gjøre jobben selv. Du er uansett din egen lykkes smed i en slik situasjon, og det handler om å lene seg fremover med en god porsjon ydmykhet. Å få hjelp til selvhjelp var gull, samtidig var det viktig å lede seg selv da sjansen i Eker Gruppen kom. Det som skulle være et kjapt jobbintervju, varte i nesten fem timer før Bård Eker lente seg over bordet og sa: ­– Rico, vi har bruk for deg. Kan du starte i morgen? Fire dager senere var jeg i gang som Bård Ekers høyre hånd, og her blir jeg gjerne til jeg går av som pensjonist om tjue år, smiler Rico Ferrarese.

Utenfor komfortsonen

En kvinnelig toppsjef i et norsk selskap uttaler følgende: AS3 Executive var en god sparringspartner i en periode av mitt liv da jeg trengte noen som kunne bidra til å holde fokus på de rette tingene. Ikke minst fikk jeg bra hjelp til å la være å angre på at jeg hadde sagt opp jobben. Hun vil være anonym, og hadde stor nytte av programmet. Å ha faste møter med AS3 var den nye jobben, som bidro til at hun holdt fokus, og ikke var opptatt av alt mulig annet. Programmet dreide seg ikke så mye om hva som var neste steg i karrieren, men var mer en slags hjelp til å lede seg selv. Noe som for øvrig var veldig nyttig på et tidspunkt da hun befant seg litt utenfor komfortsonen.

Må bare bestemme deg

Evnen til selvdisiplin er helt avgjørende når du er mellom to jobber, sier Rico. – Du må bare bestemme deg for å stå opp om morgenen, få på kaffen og pine deg i gang, selv om jobben du var i er borte. Jeg har hatt stor nytte av min bakgrunn i forsvaret, der ekstrem selvpining er en del av pensumet, smiler han. Rico trigges av det umulige. For eksempel hvis folk påstår at det ikke finnes penger. Eller at noe er umulig å få til. Når Rico Ferrarese også er vanvittig opptatt av produktivitet, design og funksjonalitet, har han selvsagt havnet midt i smørøyet. Nå smiler livet til den dynamiske topplederen, arbeidspausen er over. Og ikke nok med det:

Det indre lyset gløder igjen!

”Etter hvert ble jeg klar for å gyve løs på et nytt steg i karrieren” Rico Ferrarese "Chief Commercial Officer hos Eker Group"