Topplederbloggen

«Hva synes du selv?» Hvordan velge riktig coach

- Skrevet av Helge Strømnes

Tror du coaching innebærer at du møter en person som selv har vært gjennom en krise i sitt eget liv, og kun stiller deg spørsmålet: «Hva synes du selv»?

Da trenger vi å gi deg en oppdatering.

Coaching er en profesjonell metode basert på psykologisk forskning, og krever en omfattende sertifisert utdannelse.

I dag blir det utdannet et stort antall coacher, som naturlignok gir en spredning både i kvalitet og faglig nivå. Mye av grunnen til store forskjeller i kvaliteter at «coach» ikke er en beskyttet tittel.   

Derfor bør du gå like strukturert til verks som om du skulle ansette en ny medarbeider eller finne en ny leverandør når du velger coach. 

Coaching er en forretningsmessig beslutning

Ikke alle ledere kjenner til kravene de kan stille til en coachs kompetanse og erfaring, og velger ofte en de har i sitt eget nettverk.

Her er det viktig å utfordre de subjektive anbefalingene med en mer strukturert tilnærming til ens egen beslutning.

Ta igjen eksempelet om å finne en ny leverandør; her ønsker man å ta et bevisst og profesjonelt valg ut ifra leverandørens erfaring, pris, resultater og kompetanse for å finne den best kvalifiserte til å løse oppgaven.

Bruk tid på å vurdere din egen coach

Når du velger coach er det relevant å se nærmere på coachens bakgrunn og utdannelse.

Det bør stilles høye krav til coachen om regelmessig utøvelse av faget, etterutdannelse og veiledning fra andre profesjonelle fagfeller.

Vær nøye med å undersøke coachens utdannelse og sertifisering. Sjekk også utdannelsens akkreditering og hvordan utbyderen arbeider med kvalitetssikring og videreutdannelse av sine coacher.

Er dere den rette matchen?

Den profesjonelle coachen er i stand til å skape gode relasjoner til alle typer mennesker. Det er vedkommende utdannet til. Men den grunnleggende kjemien skal selvfølgelig være i orden.

Noen coacher er spesialisert til å coache bestemte målgrupper. I slike tilfeller bør du vurdere om coachen din har den mest relevante profilen til å coache nettopp deg.

Helge Strømnes

Helge er utdannet ingeniør, bedriftsøkonom og coach, med over 35 års erfaring fra IT-bransjen. Han har hatt ledende posisjoner i flere profilerte IT-selskaper, primært innenfor operativ salgs- og markedsledelse. Erfaringsgrunnlaget omfatter blant annet stillinger som avdelingsleder/direktør, salgssjef, salgsdirektør og CEO. Med coach-utdannelse fra Erickson Coaching (ICF-sertifisering) og AS3s Transition Coaching på Practitioner nivå (EMCC sertifisering) er Helge særlig opptatt av den enkeltes potensiale, muligheter og ønsker - og har hjulpet flere ledere på veien til ny jobb.
Helge strømnes på linkedin